İçeriğe geç
Ana sayfa » Kalem ucu tornada nasıl açılır?

Kalem ucu tornada nasıl açılır?


 
 
 
Kalem ucunun torna tezgahında açılması.

Torna Nedir? Özet Bilgiler.

Universal Tornalar
 Unıversal Tornanın Önemli Kısımları Ve Görevleri
Özel Tornalar
 Hava Tornası
 Düşey Torna
 Kopya Tornası
 Revolver Torna
 Mekanik Otomat Torna Tezgahları
Nümerik Kontrollü Torna Tezgahları
Tornada Kesme Hızı Ve İlerleme
 Alın Tornalama
 Boyuna Tornalama
Tornalama Takımları
TORNA TEZGAHLARI

Bir eksen etrafında dönen parçaları, uygun bir kesici kalemle talaş kaldırarak işleyen iş makinelerine torna tezgahı denir. [1]
UNİVERSAL TORNALAR:
Tornacılık işlemlerinin uygulanması ve öğretimi yönünden en kullanışlı olan tezgahlardır (Bu tip tezgahların ana kısımları ekte gösterilmistir). [5]
UNIVERSAL TORNANIN ÖNEMLİ KISIMLARI VE GÖREVLERİ:
1) Gövde: Dökümden yapılmış sağlam ve esnemez temel organdır. Gövdenin görevi hassa işlenmiş kayıtları üzerinde hareketli elemanların, fener mili eksenine paralel konumlarını muhafaza etmektir.
2) İş (fener) mili kutusu: İçersinde iş milini ve yataklarını muhafaza eder.
3) Dişli kutusu: Tornalama işlemleri için gerekli devirler, kutudaki dişlilerin eşleştirilmesi ile düzenlenir. Bu eşleştirme işlemi kutu dışındaki devir hız kollarının istenilen şekilde ayarlaması sonucunda gerçekleşir.
4) Norton Kutusu: İçerisindeki kademeli dişlilerle talaş miline ve anan mile uygun dönme hızları verir. Dişli kutusundan Norton kutusuna gelen hareket, ayar dişlisinden kademeli dişliye gelir.
5) Talaş mili: Otomatik ilerlemelerde kullanılan kama kanallı bir mildir.
6) Ana mil: Trapez vidalı ve vida açmaya yarayan mildir.
7) Araba: Üzerinde tabla ve suportu taşır. Kayıtlar üzerinde boydan boya hareket için kendi kullanır veya hareketin tabla miline vererek tabla ile kalemin enine hareketini sağlar
8) Tabla: Arabanın üzerine kızaklandırılmış olup kalemin fener mili eksenine dik hareketini sağlar
9) Suport: Tabla üzerine kızaklandırılmış olup, açı bölüntülü tablası üzerinde yatay düzlemde istenilen açıda döndürülebilir. Ayrıca boyuna kısa ilerlemeler için elle hareket verilebilir.
10) Kalemlik: Kalemin doğrudan doğruya veya katerle bağlanmasına yarayan kısım olup, çeşitli özelliklerde yapılır.
11) Gezer punta: torna kayıtları üzerinde gezebilen ve ucunda 600lik konik uçlu puntası olan aygıttır. İş parçalarını alın yüzeylerinden desteklemeye yarar. Fener mili ile gezer punta aynı eksendedir. [5]

Özel Tornalar: Seri üretimi sağlamak için düzenlenmiştir. [1]
1) Hava Tornası: Büyük parçalar için
2) Düşey Torna: Ağır parçaları dik eksende işler
3) Kopya Tornası: Orijinal bir profili, iş üzerine kopya eder. Talaş kaldırmak için gereken bilgi, işlenecek yüzeyin profiline göre şekillendirilmiş bir şablon (model) tarafından verilir.
4) Revolver Torna: Yarı otomatik kalemliği ile seri iş yapar. bir torna tezgahında silindirik ve alın tornalama gibi arka arkaya yapılan işlemlerin hızları arttırılmıştır. Bu tornalar adi tornalardan başlıca iki noktada ayrılır: aynı anda birden fazla takımla talaş kaldırmak mümkündür ve on veya daha fazla sayıda takım, üç takım taşıyıcısı üzerine takılabilir ve ayarlanabilir. Revolver torna kalem taşıyıcı ve puntanın yerini olan çok kafalı bir takım tutucu sayesinde takım değiştirmenin süratle yapılabilmesi ve aynı anda, birçok yüzeyin birden işlenmesi gerçekleştirilebilir.
5) Mekanik Otomat Torna Tezgahları: İşlemleri programa göre otomatik yapar. Bu tür tezgahlarda parça işlenirken konum bilgileri ve teknolojik bilgiler kam kontrollü otomatik sistemler tarafından verilir.

NÜMERİK KONTROLLÜ TORNA TEZGAHLARI

Tornalama işlemlerinde gerekli olan bilgiler, konum bilgileri ve teknolojik bilgiler olmak üzere iki çeşittir. Konum bilgileri takımın gideceği noktalardır. Teknolojik bilgiler ise takımın iki nokta arasında ki kesme hızı, ilerleme gibi kesme koşullarıdır. Bu bilgiler insan müdahalesi olmadan bir program tarafından veriliyorsa bu tip tezgahlara Nümerik Kontrollü (NC) tezgahlar denir.

“Kalem ucu tornada nasıl açılır?” hakkında 4 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir