İçeriğe geç
Ana sayfa » Opel Ampera Tasarımı ve Çalışma Prensibi

Opel Ampera Tasarımı ve Çalışma Prensibi


 

 
 

 

Opel Ampera Tasarımı ve Çalışma Prensibi

Opel’in yeni modeli Ampera, 500 km menzile sahip elektrikle çalışan çevreci bir otomobil. Farklı

tasarımı ve genişletilmiş menziliyle yeni Opel Ampera.
Opel’in ilk defa Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtımını gerçekleştireceği yeni modeli Ampera, Flextreme ve GTC Concept otomobillerinden aldığı tasarımı ipuçlarını bir araya getiriyor.Ampera, gücünün tamamını elektrikten alıyor. 60 kilometreye (MVEG) kadar gerçekleştirilecek yolculuklar için, 16-kWh’lık lityum-iyon aküye depolanan elektrik enerjisiyle çalışıyor. Sıfır karbondioksit (CO2) salınımıyla yeni Opel Ampera hem çevreci hem de ekonomik. Akünün tamamen tüketildiği zaman, bir motor-jeneratöründen gelen elektrikle, Ampera’nın menzili 500 kilometreyi geçiyor.
Opel Ampera 16kWh lithium-ion bataryaya sahip so teknoloji ürünü bir hibrit otomobil. Uzun zamandır merakla beklenen aracın ilk seri üretim örnekleri test edilmeye başlandı. En geç 2011 yılında tamamen seri üretime geçilecek olan otomobil şu an için sınırlı sayıda üretilmekte. GM’in pazarda satmakta olduğu Chevy Volt’un yeni versiyonu olacağı kesinleşen araç, sıradışı bir tasarıma sahip. Opel Ampera, barındırdığı elektrik motoruyla 60km yol alabiliyor. Elektrik motorunun yanında içten yanmalı 4 silindirli bir motor bataryaların dolmasını sağlıyor. Bu sayede araç 500km’yi aşan mesafedeyol katedebiliyor.  0-100km/h hızlanmasını 9sn gibi kısa birsürede tamamlayan otomobilin en büyük özelliği ise, tam manasıyla hibrit olmaması.
Hibrit denildiğinde akla ilk gelen Toyota Prius tarzı otomobillerdir. Yani otomobil belli bir hızın altında içten yanmalı motorunu durdurur ve trafiğin sıkışık olduğu dur-kalklar esnasında elektrik motorunu kullanarak yakıt ekonomisi sağlar. Tabi Toyota Prius güneş enerjisi, fren gücü ve egsoz gazlarının ısısını dahi kullanarak elektrik üretimine yardımcı kaynaklar üretiyor fakat Opel Ampera’daki durum farklı. Opel Ampera’daki içten yanmalı benzin motoru sadece lithium-ion bataryanın şarj edilmesi için kullanılıyor. Araç itme gücü olarak sadece elektrik motorundan faydalanıyor. 115 HP güç üreten bu elektik motoru ile araç 160km/s maksimum hıza ulaşabiliyor.
Opel Ampera gelecek ay Cenevre otomobil Fuarı’nda resmen tanıtılacak.

“Opel Ampera Tasarımı ve Çalışma Prensibi” hakkında 3 yorum

  1. insanlık arabanın icadı için doğru bir adım atmış ama arabanın icadından çok yakıtın benzin olmasında ısrarcı olarak insanlara ve doğaya en büyük kazığı atmaktan daha büyük bir icat olmamış resmen…oysaki benzin yerine şarjla çalıştırma prensibi düşünülmüş olsaydı şimdi ne savaş kalırdı ne fakirlik kalırdı nede doğal felaketler ve mevsim dengesizliklikleri olurdu. belliki arabanın icadı için benzine “aman benzin olsun ne olacak, benzinden çok ne var” denmiş malesef…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir